SOLICITARE INFORMAȚII DE INTERES PUBLIC PRIVIND APLICABILITATEA LEGII NR. 544/2001 PRIVIND LIBERUL ACCES LA INFORMAȚIILE DE INTERES PUBLIC

Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin Legea nr. 544/2001, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.

APLICAREA LEGII NR. 544/2001 SE FACE CU RESPECTAREA URMĂTOARELOR PRINCIPII:

  1. Principiul transparenței – autoritățile și instituțiile publice au obligația să își desfășoare activitatea într-o manieră deschisă față de public, în care accesul liber și neîngrădit la informațiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la informație să constituie excepția, în condițiile legii;
  2. Principiul aplicării unitare – autoritățile și instituțiile publice asigură respectarea legii în mod unitar, în conformitate cu prevederile acesteia și ale prezentelor norme metodologice;
  3. Principiul autonomiei – fiecare autoritate sau instituție publică va elabora propriul regulament de organizare și funcționare a compartimentelor de informare și relații publice, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentelor norme metodologice.
    Prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul, forma sau  modul de exprimare a informației.

LEGISLAŢIE APLICABILĂ

Legea 544

Norme metodologice de aplicare

SOLICITARE INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC

 

Formular:

Model cerere de informații de interes public

Model reclamație administrativă (I)

Model reclamație administrativă (II)

Formularul de cerere sau de reclamație administrativă se transmite prin orice modalitate prevăzută de lege, prin fax la nr.021-319.45.28, prin corespondență electronică la e-mail: info@ivb.ro, sau se depune la secretariatul INCDVB, la sediul social din București, str.Splaiul Independenței, nr.99-101.

Formularul de cerere sau de reclamație administrativă va fi redirecționat către persoana desemnată cu atribuții în domeniul Legii 544/2001 spre soluționare în baza prevederilor legale în materie.

MODALITĂŢI DE CONTESTARE CONFORM LEGII NR.544/2001,
PRIVIND LIBERUL ACCES LA INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC

 

În cazul în care o persoană consideră că dreptul său privind accesul la informațiile de interes public a fost încălcat, aceasta se poate adresa cu reclamație administrativă (model 1 sau model 2) conducătorului autorității căreia i-a fost solicitată informația, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (2) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 32-34 din H.G. nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Modele de reclamații administrative se găsesc la anexele 2a) și 2b) ale Normelor metodologice.

Modalitățile de contestare a deciziei autorității în situația în care persoana se consideră vătămată în privința dreptului de acces la informațiile de interes public solicitate.

Temei legal: Conform art. 21 din Legea nr. 544 din 12.10.2001.

  1. Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorități ori instituții publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere și atrage răspunderea disciplinara a celui vinovat.
  2. Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamație la conducătorul autorității sau al instituției publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștință de către persoana lezată.
  3. Daca după cercetarea administrativă reclamația se dovedește întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamației și va conține atât informațiile de interes public solicitate inițial, cât și menționarea sancțiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.
    De asemenea, în cazul în care solicitantul se consideră vătămat în drepturile sale prevăzute de lege, poate depune plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei raza teritorială se află sediul instituției sau autorității publice, așa cum prevede art. 22 alin. (1) din Legea nr, 544/2001, cu modificările și completările ulterioare, și art. 36 din H.G. nr. 123/2002.

Temei legal: Art. 22 din Legea nr. 544 din 12.10.2001.

  1. În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorității ori al instituției publice. Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.
  2. Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale.
  3. Hotărârea tribunalului este supusă recursului.
  4. Decizia Curții de apel este definitivă și irevocabilă.
  5. Atât plângerea, cât și apelul se judecă în instanță în procedură de urgență și sunt scutite de taxa de timbru.
en_GBEnglish