PNRR-III-C9-2022 – I5

Crearea, Operaționalizarea și Dezvoltarea Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului"
(CNCC)

COMPONENTA

Componenta C9. SUPORT PENTRU SECTORUL PRIVAT, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE

INVESTIȚIA

 I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență

APEL DE PROIECTE

PNRR-III-C9-2022 – I5

Titlu proiect 

Crearea, Operationalizarea și Dezvoltarea Centrului Național de Compentență în domeniul Cancerului – CNCC, 

Proiect component CDI 5, ”Standardizarea și automatizarea procesului de diagnostic precoce și de precizie și testarea predictivă în cancerul colorectal pentru optimizarea timpului de obținere a rezultatului final”

Cod

14

Contract de finanţare

750009/30.12.2022

Locaţii de implementare ale proiectului

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „VICTOR BABEȘ” București

Data de începere a perioadei de implementare 

30.12.2022

Data estimată de finalizare a perioadei de implementare 

30.12.2025

Descriere

Dezvoltarea și implementarea unui Centru de Competență în Cancer intitulat: Crearea, Operarea și Dezvoltarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (NCCC) este axat pe îmbunătățirea managementului bolnavilor de cancer prin dezvoltarea de programe integrate bazate pe progresele recente în domeniul medicinei personalizate, telemedicină, caracterizare moleculară a tumorilor, sisteme de imagistică și inteligență artificială. NCCC se bazează pe un consorțiu de entități publice și private, conform Planului Național de Recuperare și Reziliență al României (PNRR), Pilonul III, secțiunea I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență PNRR-III-C9-2022 – I5. Dezvoltarea NCCC se bazează pe implementarea a 5 proiecte CDI, ale căror obiective sunt interconectate între partenerii privați și publici, cu domenii interdisciplinare, astfel încât scopul principal al acestui consorțiu să fie atins.

Parteneri

Cei cinci parteneri ai acestui Proiect Complex CDI au o distribuție geografică care acoperă trei mari zone administrative ale României

  • regiunea de dezvoltare Nord-Vest: Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de lider de parteneriat
  • regiunea de dezvoltare Nord-Est: Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, în calitate de partener 3
  • București – Regiunea de dezvoltare Ilfov:
    • Universitatea de Medicină și Farmacia “Carol Davila” București (UMFCD), în calitate de partener 1
    • Universitatea Politehnica din București, în calitate de partener 2
    • Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor  Biomedicale ”Victor Babeș” București, în calitate de partener 4

Consortii

Poriectul antrenează în consortiu și companii medicale private și IT, pentru servicii medicale digitalizate de ultimă generație:

  • Centrul de Oncologie Sf Nectarie SRL, în calitate de partener 5
  • SC Kol Medical Media SRL (KOL MEDICAL), în calitate de partener 6
  • SC ONCOHELP TM SRL, în calitate de partener 7
  • SC ONCOMED SRL, în calitate de partener 8
  • SC NETVIBES SRL, în calitate de partener 9
  • SC MED LIFE SA, în calitate de partener 10

Finantare

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 21.613.552,58 lei fără TVA, la care se adaugă suma de 1.199.847,44 lei reprezentând TVA, rezultând suma de 22.813.400,02 lei credit de angajament.

Partener 4 și Beneficiar- Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale ”Victor Babeș” București (IVB) 2.466.853,29 lei fără TVA, echivalentul a 499.950,00 euro (la cursul de schimb InforEuro valabil pentru luna august 2022, respectiv 1 euro=4,9342 lei).

Obiective

Obiectivele specifice ale acestui proiect complex sunt:

  1. Crearea unei rețele naționale de centre (National Cancer Research Network) implicate în managementul pacientului oncologic, cu activitate economică de rutină (activitate medicală) și activitate de cercetare, dezvoltare și inovare.
  2. Construirea capacității instituționale de îmbunătățire a colectării de date de calitate privind cancerul într-o rețea digitalizată a Registrelor Regionale de Cancer, pentru o mai bună administrare în asistența medicală oncologică și strategia de sănătate publică.
  3. Dezvoltați o platformă digitală de colaborare ca sprijin al NCCC pentru a accelera transformarea digitală a sistemelor de cercetare, inovare și sănătate.
  4. Dezvoltarea și implementarea modulului “Virtual and distributed Tumor Board
  5. Dezvoltarea unui serviciu „Tumor Molecular Board” (TMB) ca suport pentru medicina personalizată, prin analizarea și includerea datelor genetice și omice în selectarea celei mai potrivite terapii țintite.
  6. Evaluarea factorilor genomici și moleculari alături de determinanții sociali ai sănătății pentru estimarea corectă a riscului individual de boală.
  7. Dezvoltarea unei abordări integrate bazate pe patologia digitală și profilurile biomarkerilor pentru a îmbunătăți acuratețea diagnosticului precoce și a predicției metastazelor la pacienții cu cancer.
  8. Dezvoltarea de biomarkeri ai durerii bazați pe neuroimagistică pentru terapia personalizată a durerii la pacienții cu cancer –
  9. Îmbunătățirea calității îngrijirii pentru cancer prin evaluarea cuprinzătoare a experienței medicale a pacienților cu cancer –
  10. Evaluarea rolului experienței pozitive în domeniul sănătății în îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer
  11. Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer prin îngrijiri paliative precoce și măsuri de susținere
  12. Diseminarea rezultatelor cercetării, activități de sprijin și implementarea obiectivelor misiunilor UE de cancer în cadrul Orizont Europa în România

Obiective generale ale Proiectului 5

Ob1. Dezvoltarea unui set/panel integrat de biomarkeri pentru detectarea precoce a cancerului colorectal,

Ob2. Dezvoltarea unei metode precise de predicție a metastazelor în cancerului colorectal,

Ob3. Implementarea laboratorului de patologie digitală și a metodelor AI pentru a facilita o mai bună înțelegere a cancerului și pentru a îmbunătăți diagnosticul de precizie în cancerului colorectal.

Obiective specifice:

WP 1.

O5.1.1. Dezvoltarea unui panel integrat de biomarkeri pentru depistarea precoce a cancerului colorectal.

O5.1.2. Standardizarea procedurilor de colectare, conservare și transport a probelor de țesut pentru analiza moleculară în cadrul rețelei inter/regionale.

O5.1.3 Evaluarea statusului inflamator local și sistemic, a markerilor moleculari și angiogenici, în stadiul incipient al bolii.

WP 2.

O5.2.1. Standardizarea procedurilor de recoltare, conservare si transport a probelor de sange pentru analiza moleculară în cadrul unei rețele inter/regionale.

O5.2.2. Dezvoltarea de noi teste predictive minim invazive pentru diseminarea cancerului colorectal.

O5.2.3 Evaluarea statusului inflamator local și sistemic, a markerilor moleculari și angiogenici, în urmărirea postoperatorie.

WP 3.

O5.3.1 Stabilirea protocoalelor standard pentru colectarea și prelucrarea țesuturilor pentru diagnosticul histopatologic și  molecular în cancerului colorectal.

O5.3.2. Definirea unui flux de lucru pentru realizarea lamelor digitale (WSI) cu aplicare în practica medicală și cercetare.

O5.3.3. Integrarea lamelor virtuale (WSI) în dosarul electronic al pacientului.

O5.3.4. Dezvoltarea unui algoritm de pre-procesare a imaginilor virtuale în cancerul colorectal . 

O5.3.5. Configurarea unei platforme web de partajare a imaginilor virtuale și de analiză asistată AI.

Echipa P5 IVB

Nume si Prenume

Mihail E. Hinescu

Gabriel Becheanu

Laura Ceafalan

Mihaela Gherghiceanu

Alina Anghel

Ana Maria Enciu

Andrei Niculae

Daciana Marta

Daniel Anghel

Daniela Popescu

Elena Codrici

Elena Milanesi

Gisela Gaina

Ioana Lambrescu

Iuliana Ciocanea-Teodorescu

Maria Dobre

Octavia Zetu

Octavian Bucur

Tudor Emanuel Fertig

Victor Eduard Peteu

Pozitie deschisa

Echipa P1 IOCN

Rares Buiga

Echipa P2 UMF-CD

Burlacu Alin

Stefania Bunduc

Stefana Dragan

Vasile Balaban

Bogdan Tanase

Octav Ginghina

Vlad Herlea

Echipa P3 UPB

Nirvana Popescu

Mihai Trascau

Gabriela Niculescu

Madalina Barbulescu

Echipa P4 UMFGT

Vasile Drug

Ioana Creanga

Vasilica-Cosmin Pricope

ro_RORomanian